1 x per maand

Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

Deze vraag werd me afgelopen week gesteld, tijdens een ( zeer interessante ) lezing over burn-out.

Iets voor het eerst doen, dat vind ik leuk! Ook de lezing over de 12 fase van burn-out was iets nieuws. Ik had dit nog nooit eerder gedaan.

Ik zat meteen in mijn hoofd een lijstje op te sommen. Wanneer heb ik voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Zonder nadenken wist ik wat ik voor nieuwe, onbekende plannen ik heb gehad en nog steeds heb. Logisch, dacht ik. Nieuwe onbekende dingen ondernemen vind ik leuk.

Maar, nee, niet elke dag, zeker niet. Want mijn routines geven me rust en overzicht en zekerheid. Ik doe niet vaak iets voor de eerste keer. Maar af en toe een “vleugje nieuw”, laat mijn bloed stromen.

Als je doet wat je altijd al hebt gedaan, krijg je wat je altijd al hebt gekregen.

Toen de vraag gesteld werd tijdens deze lezing, zag ik geen vingers in de lucht. Wellicht zaten deze mensen in de zaal, net als ik in gedachte verzonken, intern grinnikend over de nieuwe, onbekende plannen. Of wellicht ben ik een van de weinige mensen die af en toe iets nieuws onderneem, maar dat lijkt me niet.

Mijn nieuwe-dingen-rijtje:

  • Emdr, december

Dit kwam op mijn pad en ik zei ja. Ik had er al veel over gehoord, en nu heb ik zelf emdr meegemaakt. Wat een fantastische manier. Je verandert je herinneringen, je verleden, hoe gaaf is dat.

  • 3 D puzzel gemaakt van de Eiffeltoren, januari

Samen met een andere volwassene, heb ik voor het eerst een 3D puzzel gemaakt. We hadden onze eigen manier, en het duurde een paar uur, maar toen konden we de lichtjes aansluiten en genieten van onze eigen gebouwde Eiffeltoren.

  • Female event, januari

Ik ben voor het eerst naar een ‘all female mindset event’ gegaan. Drie workshops, lekker eten en toffe vrouwen. “all female”, ik had het nog nooit gedaan.

  • Gebarentaal cursus, februari

Vanaf deze maand volg ik de gebarentaalcursus. Ik leer elke maand tien woorden. Ik kan al “hallo”, “sneeuw, en goede avond” zeggen in gebarentaal. Ik vind het heel bijzonder om dit te leren. Zonder een echte reden, ik ken niemand die doof is, dat hoeft ook niet. Het leren van gebarentaal vind ik ontzettend tof om te doen.

  • Magneetvissen, februari

Ik hoop binnenkort te gaan magneetvissen. Met een flinke magneet op zoek gaan naar oude munten in de singel. Ga ik wat vinden? Is het raar? Vind ik dit leuk? Geen idee, maar het kriebelt zeker.

  • Boek schrijven, maart

Ook iets nieuws, ik ga mijn boek schrijven. Ook dit heb ik nog nooit gedaan, maar volgende maand gaat het gebeuren.

1 x per maand

Nu ik het lijstje zo teruglees, valt het me op dat ik ongeveer 1 x per maand iets nieuws doe. Is dat veel? Of ben ik een routine-lover. Geen idee.

Hoe doe jij dat? Balanceren tussen het bekende en onbekende? Hoeveel nieuws doe jij in een maand?

Groeten Heidi