Glo(BAAL)

Wat doe je voor werk?
Ik werk in de zorg.
Goh, wat voor functie heb je? 
Management.
Stuur je veel mensen aan? 
Valt mee.

Wat voor werk doe je?
Ik werk sinds 2 jaar als teammanager van een verzorgingstehuis.
Goh. 
Ja, het is een klein tehuis, er wonen 20 ouderen die semi zelfstandig wonen.
Stuur je veel mensen aan?
Ik heb 4 fulltimers, 3 parttimers die werken tussen 15 -25 uur per week en ik heb ook 3 oproepkrachten onder me. Maar de planning doe ik niet, dat gebeurt via het centraal kantoor in Utrecht.

Herkenbaar? Spreekt het eerste óf het tweede gesprek je aan?Waarom? Hoe formuleer jij zelf antwoorden op deze vragen?

Iedereen heeft zijn voorkeur om globaal of juist gedetailleerd te vertellen. Dus een communicatie stijl kent ook zijn voorkeuren en ook tegenstanders.

De volgende vraag is; Van welke voorkeurstijl baal je? Voel je irritatie bij de vele details? Of snap je juist niet waarom iemand je geen details geeft.

Mensen die globaal zijn, praten vanuit het grotere geheel. Ze weten vaak geen details in een verhaal te benoemen. Ze geven je dus ook geen details. Als ze wél details vertellen, zijn dat vaak nog steeds grote brokken informatie. Deze manier van praten werkt erg frustrerend voor de mensen die juist gewend zijn om hun verhaal en ook kennis op te bouwen vanuit details. Beiden doen niets verkeerd, maar wel anders. In NLP termen heet dit een metaprogramma en dit wordt gekenmerkt door CHUNKEN. (Dit is informatie in grote of juist kleine brokken indelen.)

Tip; vraag eens aan een “globaal” iemand om een voorbeeld te geven. Dat dwingt hem tot het geven van iets meer details. Kun je een voorbeeld geven van een mooie auto? ‘Dit is een witte Bugatti Veyron. Jarenlang was dit de snelste productie auto, hij heeft 1001pk… ‘

Tip; Vraag aan iemand die blijft hangen in details, om te beschrijven wat het grotere geheel is. Bijvoorbeeld; waar is dit een voorbeeld van? ‘Dit is een sportauto.’

Het wisselen tussen de brokgrootte is het chuncken. Van grote, globale antwoorden, naar gedetailleerde. Beide manieren kennen voordelen. Dus doe je voordeel en chunk-ze.

 

Groeten Heidi