Belemmerende spreekwoorden en gezegden

Ik maak regelmatig mee dat mensen hun doel niet bereiken. Dat is niet zo bijzonder. Ook ik behaal wel eens mijn gestelde doel niet. En jij weet vast ook goed hoe een mislukking voelt. 

Wat me echter opvalt is dat we vele mogelijkheden hebben, en aangrijpen, om onze dromen klein te houden, want de middelmaat siert de straat. Wanneer je gelooft dat je een middelmatig persoon bent, zul je ook middelmatige doelen uitstippelen. Want als jij als een dubbeltje geboren bent, zul jij nooit een kwartje worden. Nou lekker, daar zit je dan met je vooruitstrevende toekomstplannen.

Een eigen bedrijf starten?
De droombaan najagen?
Een studie oppakken terwijl je 47 jaar bent?
De marathon van New York lopen?

Wanneer ik echt een dappere stap neem, dan vertalen mensen dat soms in woorden zoals: ”Heidi heeft haar stoute schoenen weer aangetrokken”. Waarom wordt dapper, sterk of doelgericht gedrag vertaald naar “stout”? Het geeft me de indruk dat ik iets doe wat niet goed is, stout is toch een soort van fout? Hoe vertaal jij dat in je hoofd, geloof je alles wat je denkt? Geloof jij alles wat je hoort?

Stel je voor dat je in gesprek bent met een man die door een fusie zijn baan kwijt is geraakt. Je vraagt hem hoe het met hem gaat. Die man zegt; “ach, onkruid vergaat niet”. Dit wekt bij mij het idee dat hij zich vrij laag positioneert, weinig ruimte neemt. Meteen hoop ik dat hij dit niet te vaak tegen zichzelf zegt. Want hoe voelt het als je werkelijk gelooft dat je onkruid bent? Ik gun die man andere woorden wanneer hij in een sollicitatiegesprek zijn geschiktheid mag toelichten. Sommige spreekwoorden doen ons geen goed. Hieronder een aantal spreekwoorden en gezegden die belemmerend kunnen werken:

• Schoenmaker, blijf bij je leest.
• Je moet je kop niet boven het maaiveld uitsteken.
• Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.
• Eens een dief, altijd een dief.
• Wie wat bewaart, die heeft wat.
• Wat in het vat zit, verzuurd niet.
• Je moet water bij de wijn doen.
• Wie te duur verkoopt, steelt.
• Je moet roeien met de riemen die je hebt.
• Wat de boer niet kent, dat (vr)eet hij niet.
• Als je niet oppast, mis je de boot.
• Wie niet horen wil, moet maar voelen.

Ik heb mijn eigen strategie bedacht; Zeg mij hoe laat die boot vertrekt, en ik zorg dat ik op tijd ben. Mocht ik te laat zijn, ach dan neem ik toch de volgende boot. Beperkende taal helpt me geheel niet om mijn doel te bereiken, stoute schoenen helpen mij een stuk beter.
Doe maar gek.
Groeten Heidi