Opties

Binnen NLP gaan we er vanuit dat ieder mens bepaalde voorkeuren heeft. Dit zijn metaprogramma’s: de manier waarop iemand iets vorm en uitvoering geeft. Eén van deze metaprogramma’s is de voorkeur om te plannen vanuit opties versus te plannen door te besluiten.

Wanneer iemand ‘van de opties is’ zal hij veel ideeën opperen. Hij zal zo lang mogelijk wachten met het nemen van een besluit, want een besluit neemt alle opties weg. De tegenpool van deze persoon is iemand die zijn zaakjes regelt door besluiten te maken en procedures te checken en te volgen. Een beslissing wordt door hem ervaren als iets positiefs.
Kijk maar eens naar de manier van vakanties plannen. De één houdt van last minutes, de ander boekt een vakantie ruim 6 maanden van te voren. Beiden schudden ze hun hoofd als je ze hun mening vraagt over de planningstijl van de ander.

Opties ——————————————————————— Procedures

Wanneer je voorstelt dat de opties aan de linkerkant staan, en procedures rechts. Waar sta jij dan ergens? Neig je naar het midden, of iets meer naar links of rechts. Heb je bij voorkeur meer opties of meer procedures= Neem een positie is, die geldt voor minimaal 51% van je tijd. Wanneer je dit weet van jezelf, kun je hier handig gebruik van maken. Doe je voordeel met deze kennis!

Ik begeef me vooral links op de lijn, ik ben ‘van de opties’. Ik leer dus het meeste van mijn tegenpool. Iemand die ‘van de procedures’ is kan mij prima helpen. Het lijkt me ook heerlijk om iets te kunnen leren van de procedure stijl. Duidelijke planningen, vroegboek-kortingen, afspraken onthouden/nakomen, formulieren, budget overzichten. Het lijkt me heerlijk. Of op zijn minst handig. Maar ik heb het niet in huis.

Betekent voor nu dat ik alle opties open hou, ik kan nog links of rechts of schuin naar voren, mogelijkheden genoeg.
Voor mij is dit een succes-strategie, hoe zit dat bij jou?

Groeten Heidi