Denk jezelf gezond & gelukkig!

Wist je dat je in je leven tot je 18e jaar 20.000 keer ‘ja, goed, goed zo’ te horen krijgt en dat meestal voor je 4e jaar? Dat je 160.000 keer ‘nee, niet goed’ te horen krijgt? Dit blijf je vasthouden als klittenband. Je brein heeft de neiging het positieve af te laten glijden. Een ongewild bijproduct van de evolutie. Oorspronkelijk bedoeld om ons te waarschuwen voor gevaren die nu geen rol meer spelen.

Je hebt ongeveer 12 seconden nodig om een ervaring ‘in te laten dalen’. Het bijzondere is dat negatieve ervaringen dat wel doen en positieve niet!

Je kunt dus je eigen geluk programmeren!

Laatst hadden we weer een terugkomdag voor onze NLP’ers. Super VISIE. Wanneer je je NLP opleiding bij Frame hebt gevolgd ben je vier keer per jaar welkom om je kennis bij te spijkeren, oefeningen te herhalen en bij te praten met mede NLP’ers. Ook diepen we regelmatig een onderwerp uit.

Deze keer kwam mijn inspiratie uit het boek van Rick Hanson (Neuropsycholoog) “Geheugen voor geluk”. Hij gaat ervan uit dat positieve ervaringen en gevoelens bouwstenen vormen voor een gezond en gelukkig leven.

Helaas werkt ons brein net andersom: het houdt negatieve ervaringen vast en laat positieve ervaringen naar de achtergrond verdwijnen.

Er zijn drie belangrijke factoren die bepalen hoe jij je voelt en handelt in de loop van je leven:

• De uitdagingen die je tegenkomt
• De kwetsbaarheden die worden aangesproken
• De innerlijke vermogens die je hebt om de uitdagingen het hoofd te bieden

Iedereen heeft kwetsbaarheden. Waar je aandacht aan besteedt groeit. Hoe jij voelt hangt af van het neurale netwerk in je brein. Je gebruikt je brein om je hersenen te veranderen. Het vermogen om je states te managen leiden tot geluk en gezondheid.

Gemiddeld is een derde van onze vermogens aangeboren, tweederde bouwen we tijdens ons leven. Dat betekent dus ook dat je ze kunt veranderen. Je kunt je denkstrategie onderzoeken en dan een nieuwe bouwen. Soms zijn daar meerdere stappen voor nodig. Je kunt niet meteen van angst naar WOW.

Je kunt het negatieve af laten nemen en het positieve opbouwen. Klittenband versus anti aanbaklaag. Wist je dat je drie keer zoveel positieve ervaringen nodig hebt om een negatieve te neutraliseren?
In NLP leer jij je geest te besturen, oefen vaak en sta stil bij positieve ervaringen.
1…2…3………12… Zo worden lusten ook als klittenband en niet alleen het negatieve.

Succes met het managen van je eigen geluk!
Connie Keurentjes

De volgende Super VISIE is op zaterdag 20 mei van 10.00 uur tot 15.00 uur. Aanmelden kan via de agenda.