NLP: Levensveranderend!

Als communicatiemedewerker bij Frame heb ik al een aantal opleidingen en enthousiaste NLP cursisten voorbij zien komen. Deze keer is ‘alles’ anders, ik sta niet meer aan de zijlijn, maar ben zelf een van de NLP deelnemers!

De afgelopen jaren dacht ik al een redelijk beeld te hebben wat NLP inhoudt. Nu moet ik hier al een beetje om grinniken. Want wat wist ik vooral veel niet! Ik vind het fijn om kennis te verzamelen en mezelf te ontwikkelen. NLP bestuderen zoals ik dat altijd al deed heeft niet hetzelfde effect. Het gaat echt om het ervaren, doorleven en beleven.

Vooral niet interpreteren
Juist omdat ik het nu zelf mag meemaken gun ik het jou nog meer om het ook mee te maken. Ik heb al zoveel enthousiaste verhalen gehoord van NLP’ers en natuurlijk van onze gecertificeerde NLP trainers Connie Keurentjes en Heidi de Rijbel. Toch is het nu anders. Ik weet nu steeds beter zelf wat het is. Ik geloof erin als nooit te voren. Omdat het echt werkt. Het is in mijn ogen levensveranderend. Het is geen trucje of een verzameling technieken. Het is ongelofelijk jammer dat het vaak wat ‘vaag’ lijkt en een wat onbestemd imago heeft. Ik ervaar het als enorm praktisch, het verandert mijn hele waarneming. Hoe ik leer en hoe ik de wereld in me opneem. Hoe ik mijn omgeving zie en gesprekken interpreteer. En vooral niet probeer te interpreteren.

Onze bril bijstellen
We krijgen allemaal ongelofelijk veel prikkels binnen, per seconde. Hieruit filtert ons brein een aantal eenheden (tussen de 5 en 9) en op basis daarvan maken we ons plaatje van de wereld. En daar zijn onze gevoelens weer een gevolg van. Iedereen pakt zijn eigen eenheden uit de talloze prikkels die er zijn. En dat iedere seconde weer. Wie heeft er dan eigenlijk ooit gelijk? Wij allemaal toch?

Wanneer we onze brokjes ervaringen samenvoegen krijgen we een steeds completer plaatje. En dan nog missen we een heleboel. Hoe gaaf is het eigenlijk om niet meer iedere keer het gevecht aan te moeten gaan over het krijgen van je gelijk? Kun je je voorstellen hoeveel meer rust je kan krijgen als ‘de waarheid’ gewoon in het midden mag liggen?

Vooronderstellingen
Een van de basisprincipes van NLP zijn de vooronderstellingen. Een van deze vooronderstellingen is dat ieder gedrag een positieve intentie in zich heeft. Ook al hoeft dat voor jou niet zo uit te pakken, voor die ander is het allemaal begonnen met een positieve intentie. Vanuit zijn eigen verzameling eenheden heeft hij zijn eigen plaatje, met zijn eigen verleden en manier waarop hij waarneemt. Geweldig toch?

Want nee, dat heb ik niet gezien, of ja dat heb ik gemist. Ik heb me op andere dingen gericht. En dat doen we dus allemaal! Bedankt voor je aanvulling. Zo kan het ook toch? Hiervoor was ik heel krampachtig. Fouten maken zag ik als persoonlijk falen. In NLP hoort het maken van fouten er gewoon bij en bestaat er geen falen, alleen feedback. Nu nog zo voelen!

Genieten
Genieten doe ik. Van de prachtige verschillen tussen mensen. Van de manier waarop ze in het leven staan en hoe ze dat laten blijken. De herkenning van logische niveaus, de vooronderstellingen, primaire waarneming en belangstelling. Natuurlijk mis ik nog steeds meer dan ik meemaak, maar daar begin ik ook al de lol van in te zien! Ik heb altijd geleerd door ‘pijn’, maar nu krijg ik er ook echt plezier in. Mijn waarneming blijkt vooral via mijn gevoelskanaal binnen te komen. Niet erg verrassend voor mijzelf en mijn omgeving. Ik ben een echt gevoelsmens. Daarom mis ik veel, mijn visuele kanaal staat bijvoorbeeld niet echt open. En daar kun je je op trainen. Op die manier ben ik veel meer bewust van de ander en wat er bij de ander gebeurt, ten opzichte van wat ik daar zelf iedere keer van vind.

Praten met jezelf
Veel mensen die waarnemen vanuit hun gevoel hebben daarbij ook nog eens hele gesprekken met zichzelf. ‘Wat vind ik daarvan? Wat zal de ander bedoelen? Wat moet ik ermee, wat zal ik zeggen of juist niet?’ Deze gesprekken kosten energie, tijd en zorgen ervoor dat de aandacht niet meer bij het moment en de ander is. Eigenlijk best wel zonde.

Vallende kwartjes
Er zijn zoveel kwartjes die aan het vallen zijn. En dat nog maar na blok 2! We hebben inzicht gekregen in hoe we onszelf motiveren. Ieder mens heeft daarin een volgorde, je kunt gemotiveerd raken door invloed, waardering of resultaten. Natuurlijk is het vaak een combinatie van deze drie, toch heeft iedereen zijn allereerste voorkeur. Voor mij zijn resultaten iets waar ik door word gedreven. Waardering scoort even hoog, maar dit uit zich nog niet altijd. Ik heb vooral de waardering nodig van mezelf voor alle resultaten die ik behaal, en dat klopt nog niet helemaal.

Mijn wereld is scherper
Dit zijn een aantal onderwerpen waar we het tijdens de opleiding over hebben gehad. Er zijn er nog zoveel meer. Het lijkt wel alsof mijn wereld scherper is gekleurd. Mijn blik in ieder geval. Mijn hersenen zijn zich opnieuw aan het schakeren. Er worden wat oude ‘banen’ ontward en nieuwe verbindingen gelegd. Voor iemand die jaren therapie heeft gehad, veel te maken heeft gehad met cognitieve gedragstherapie en nog meer vormen, is dit echt een aanvulling. Ik zie het niet eens als therapie, het is echt ‘de volgende stap’. In therapie ga je aan de slag met je gedachten, kijken hoe je die om kunt buigen, zodat je van het negatieve naar het positieve gaat.

Hoe & waarom
Bij NLP ga je een laag dieper. Het maakt niet zoveel uit wat je denkt, het gaat er meer om hoe je denkt en waarom je dat denkt. De inhoud is veel minder van belang. Ook al zo verfrissend. Als je op je hoe en waarom veranderingen aanbrengt, dan gaat dat zoveel verder. Deze verschuivingen lijken zich ook letterlijk in mijn lichaam te manifesteren. En daar bedoel ik niets zweverigs mee. NLP gaat tot in je kern en zorgt dat je lichter, leuker en effectiever gaat leven. Je relaties verlopen makkelijker, fijner en je krijgt meer plezier.

Dit kan ik alleen maar bevestigen vanuit mijn eigen ervaring!

Deborah de Poorter
Oud-Communicatiemedewerker Frame BV
& enthousiast NLP cursist