Lekker in je vel, als wat je doet past bij wie je bent…

Persoonlijkheidsmodel: de logische niveaus van Bateson , later doorontwikkeld door Robert Dilts.

Lekker in je vel, als wat je doet past bij wie je bent…………

 

Binnen het gedachtegoed van NLP spelen de logische niveaus zoals door Bateson en later door Dilts ontwikkeld een belangrijke rol. Bateson ontwikkelde dit model om inzicht te krijgen onder welke condities mensen leren, veranderen en communiceren én wanneer dit stagneert.

In onze NLP opleiding beginnen we dan ook al snel met het bieden van inzichten in de werking en logica van de logische niveaus.  Ook wel neurologische niveaus genoemd. Ze heten niet voor niets zo, ze hebben onlosmakelijk met elkaar te maken.

Dit reflectiemodel biedt praktisch en concreet inzicht in waar plannen/voornemens etc. op stuk kunnen lopen. Je kunt wel iets willen (gedrag), maar als dat niet aansluit bij waar je in gelooft (overtuigingen) en wie je bent (identiteit), dan zal het niet snel tot concrete actie komen. Of het gaat je zoveel energie kosten dat opbranding op de loer ligt.

Vooral de hogere logische niveaus hebben veel invloed. Hoe meer je zorgt voor alignment (uitlijning), hoe beter je in je vel zit en hoe gemakkelijker je tot resultaten komt.

 

Oefening logische niveaus NLP van Bateson:

Leg de kaartjes waarop je gaat reflecteren op de logische niveaus in volgorde op de grond. Neem een vraagstuk/probleem/plan dat je hebt in gedachten en loop vervolgens de niveaus door. Neem de tijd om per logische niveau te reflecteren.

 

Wil je meer weten? Binnenkort hebben we een informatieavond gepland staan. Schrijf je vrijblijvend in en maak kennis met de wereld van NLP! Inschrijven