De club van 7

De opmerking ‘dat je het meest wordt gevormd door de 7 belangrijkste mensen om je heen’ heeft me behoorlijk aan het denken gezet en me geïnspireerd om die 7 mensen eens in kaart te brengen. Dat was behoorlijk shocking, merkte ik. Ik snapte toen al heel snel waarom ik me, met name het laatste jaar, zo moe en uitgeblust heb gevoeld.

‘Mijn’ club van 7 bleek namelijk vooral te bestaan uit ziekte, ouder worden, dementie, ziekenhuisbezoeken, onvrijwillige werkbeëindiging, (v)echtscheiding en als klap op de vuurpijl een overlijden. Geen wonder dat mijn levensmantra ‘kom op Con, niet zeuren, gewoon lekker aan de slag’ niet meer het gebruikelijke opwekkende en activerende resultaat had.

Wat heb ik me vaak geschaamd voor mijn lack of energy. Juist ik, professioneel trainer op het gebied van leiderschap en persoonlijk management, zou beter moeten weten. Ik troost me hierbij met de gedachte dat het vaker voorkomt dat dé specialist er juist privé op zijn vakgebied een zooitje van maakt.

So what? Nou heel veel. Ik heb inmiddels mijn club van 7 deels vervangen door inspirerende en stimulerende invloeden. Ik voel me weer een heel stuk beter en kan de wereld aan!

Een poster met deze spreuk “Life is 10% what happens to you, and 90% how you react to it” hangt in ons opleidingscentrum in Bavel en doet me dagelijks herinneren aan: je kunt de wereld om je heen niet veranderen, maar wel de manier waarop je er naar kijkt.

Deze blog is geschreven door Connie Keurentjes, NLP trainer en master, businesscoach en eigenaresse Frame.