Hypnose en Memory Hacking

Hypnose en Memory Hacking:
Hoe we ons geheugen kunnen manipuleren en voor ons kan laten werken

Ons geheugen is een soort van bewaarplaats van belangrijke gebeurtenissen, zowel de goede als de minder plezierige. En regelmatig overleggen we daarmee, om zo betekenis te kunnen geven aan de wereld om ons heen. Herinneringen en geheugen vormen een belangrijk onderdeel van onze persoonlijkheid.

Onderzoek toont aan dat onze herinneringen ons soms voor de gek houden en dat ze kunnen veranderen door de tijd heen. Iedere keer als we een herinnering naar boven halen, voegen we daar (onbewust) nieuwe ervaringen aan toe, waarmee de herinnering min of meer degradeert. Met alle gevolgen van dien.

Hoe maken we herinneringen?

Via de zintuigen nemen we de wereld waar en vervolgens filteren we – en dit gebeurt volledig automatisch en onbewust – de informatie. Deze selectiefilters of ook wel aandachtsfilters genoemd, doen twee belangrijke dingen. Ze bepalen waar we aandacht op richten en in ons op zullen nemen én, net zo belangrijk, wat we vergeten. Ons vermogen om te herinneren en te vergeten is ongeveer net zo belangrijk. Sterker nog, vergeten is waarschijnlijk een van de belangrijkste dingen die ons brein doet.

Of zoals Michelangelo’s het zei: In elk blok steen zit een beeld verborgen’.

De kunst van het vergeten.

Makkelijk, ik vergeet écht alles, denkt u misschien. Toch is het niet zo simpel. Onze metaprogramma’s bepalen namelijk voor een deel wat we vergeten. Dus belangrijke, vaak heel onbewuste selectieprogramma’s bepalen min of meer waar we wel en waar we geen aandacht aan besteden. Je zou kunnen zeggen dat dat ons eigen beeld is, dat verscholen ligt in het steenblok.

Wat als we onze herinneringen zouden kunnen aanpassen? Memory hacking.

Julia Shaw, psycholoog, onderzocht het inplanten van ‘valse’ herinneringen in het brein. In een experiment heeft ze een niet bestaande herinnering gesuggereerd die na enige weerstand geheel als waarheid is aangenomen. Hiermee toont ze hoe kwetsbaar ons geheugen is en hoe gevoelig we zijn voor valse herinneringen. En let nu goed op! We wisten al dat ons geheugen, onze herinneringen een belangrijk deel van onze persoonlijkheid vormen. Kun jij je voorstellen wat de impact is van valse herinneringen en geheugenfoutjes op onze persoonlijkheid én dus op ons leven?

Hoe zit dat dan met hypnose?

Hypnose kan een krachtige tool zijn om suggesties in iemand’s hoofd te planten, die de persoon helpen te herinneren of juist te vergeten.  Ervaringen die iemand nooit eerder heeft gehad worden ingeplant als een soort van toekomstige herinneringen, waarmee je iemand’s perceptie van de realiteit kunt sturen en veranderen. Of herinneringen die gedegradeerd waren, worden helderder gemaakt en gereframed.

Immers om betekenis te geven aan je ervaringen, heb je een herinnering nodig. Dit heet associatie. Om even terug te gaan naar de onderzoeken van Julia Shaw, hoe mooi is het als je positieve herinneringen kunt planten die mensen helpen om bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen te krijgen, minder angsten te hebben, krachtiger in hun vel te zitten en meer..

 

Ben je nieuwsgierig naar hypnose en wil je deel uitmaken van die magische wereld? Dan is de Workshop Hypnose de ideale kans voor je. Deze dag leer je de basisprincipes van hypnose, krijg je een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is en ga je daadwerkelijk aan de slag met hypnose.