Iets nieuws proberen

Wanneer heb je voor het laatst iets voor het eerst gedaan?

Deze vraag werd me een tijd geleden (nog ver vóór de coronatijd) gesteld, tijdens een (zeer interessante) lezing over burn-out.

Iets voor het eerst doen, dat vind ik leuk! Ook de lezing over de 12 fase van burn-out was iets nieuws. Ik had dit nog nooit eerder gedaan.

Ik zat meteen in mijn hoofd een lijstje op te sommen. Wanneer heb ik voor het laatst iets voor het eerst gedaan? Zonder nadenken wist ik wat ik voor nieuwe, onbekende plannen ik heb gehad en nog steeds heb. Logisch, dacht ik. Nieuwe onbekende dingen ondernemen vind ik leuk.

Maar, nee, niet elke dag, zeker niet. Want mijn routines geven me rust en overzicht en zekerheid. Ik doe niet vaak iets voor de eerste keer. Maar af en toe een “vleugje nieuw”, laat mijn bloed stromen.

Als je doet wat je altijd al hebt gedaan, krijg je wat je altijd al hebt gekregen.

Toen de vraag gesteld werd tijdens deze lezing, zag ik geen vingers in de lucht. Wellicht zaten deze mensen in de zaal, net als ik in gedachte verzonken, intern grinnikend over de nieuwe, onbekende plannen. Of wellicht ben ik één van de weinige mensen die af en toe iets nieuws onderneemt, maar dat lijkt me niet.

Mijn nieuwe-dingen-rijtje:

  • Emdr

Dit kwam op mijn pad en ik zei ja. Ik had er al veel over gehoord, en nu heb ik zelf emdr meegemaakt. Wat een fantastische manier. Je verandert je herinneringen, je verleden, hoe gaaf is dat.

  • 3 D puzzel gemaakt van de Eiffeltoren

Samen met een andere volwassene, heb ik voor het eerst een 3D puzzel gemaakt. We hadden onze eigen manier, en het duurde een paar uur, maar toen konden we de lichtjes aansluiten en genieten van onze eigen gebouwde Eiffeltoren.

  • Female event

Ik ben voor het eerst naar een ‘all female mindset event’ gegaan. Drie workshops, lekker eten en toffe vrouwen. “all female”, ik had het nog nooit gedaan.

  • Gebarentaal cursus

Ik volgde een gebarentaalcursus. Ik leerde elke maand tien woorden. Ik vond het heel bijzonder om dit te leren. Zonder een echte reden, ik ken niemand die doof is, dat hoeft ook niet. Het leren van gebarentaal vond ik ontzettend tof om te doen.

  • Magneetvissen

Ik hoop binnenkort te gaan magneetvissen. Met een flinke magneet op zoek gaan naar oude munten in de singel. Ga ik wat vinden? Is het raar? Vind ik dit leuk? Geen idee, maar het kriebelt zeker.

Nu ik het lijstje zo teruglees, valt het me op dat ik best vaak iets nieuws probeer. Is het veel? Of te weinig? Geen idee en het maakt ook niet uit, ik doe het!

Hoe doe jij dat? Balanceren tussen het bekende en onbekende? Hoeveel nieuws doe jij?

Groeten Heidi