Een boek lezen om mentaal fit blijven

Mentaal fit zijn is minstens zo belangrijk als fysiek fit zijn. En laat lezen nou een perfecte manier zijn om je mentale gezondheid te vergroten. Wist je dat lezen dé ultieme vorm van ontspanning is?

(Informatieve) boeken lezen zorgt ervoor dat je aan je persoonlijke ontwikkeling werkt en tegelijkertijd je brein jong houdt. Een goede manier dus om je mentaal fit te gaan voelen. Volgens een studie van de Britse universiteit van Sussex kan lezen je stressniveau met 68% doen dalen. Of je nu een boek leest of een tijdschrift: zelfs 6 minuten lezen kan je hartslag doen dalen en je spierspanning verminderen, aldus Dr. David Lewis. “Het maakt niet uit welk boek je leest. Door helemaal op te gaan in wat je leest, kan je ontsnappen aan de zorgen en de stress van elke dag.”

Naast het feit dat lezen ontzettend fijn en leuk is, is het dus ook goed voor je brein, je mentale- en persoonlijke ontwikkeling en vermindert stress. Win-win!

Genoeg redenen dus om zo nu en dan een goed boek erbij te pakken!

Om je op weg te helpen hebben we een aantal (leerzame) boekentips voor je. Veel leesplezier!

Brené Brown – De moed van imperfectie. Laat gaan wie je denkt te moeten zijn
Brené Brown beschrijft in De moed van imperfectie hoe moed, compassie en verbondenheid een belangrijke plek in je leven kunnen krijgen. Op basis van haar jarenlange studie kwam ze tot tien stellingen over een `bezield leven : leven vanuit het gevoel dat je de moeite waard bent. Op haar eigen, eerlijke, warme en grappige manier moedigt ze de lezer aan om perfectionisme te laten varen, stress als leefstijl los te laten, te vertrouwen op intuïtie en creativiteit de ruimte te geven. Dit boek gaat over de levenslange reis van `Wat zullen anderen wel niet denken? naar `Ik ben goed genoeg . Lees dit boek en wordt aangestoken door haar moed.

 

Mark Manson –De edele kunst van not giving a f*ck
Van populair weblog naar New York Times-bestseller is dit hét boek voor zelfhulphaters! Stop met altijd maar positief zijn, en leer in plaats daarvan om te gaan met je tekortkomingen en de tegenslagen in het leven. Zodra je niet meer wegrent voor je angsten, fouten en onzekerheden maar de pijnlijke waarheid onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt. Mark Manson geeft je de tools om te kiezen waar jij om geeft, en dus ook waar je niet om geeft. Dat idee omarmen werkt bevrijdend. Humoristisch en vol goede grappen, maar bovenal ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

 

Jeroen Blankert – Nu is alles nog beter
In Nu is alles nog beter bekijkt Jeroen Blankert op zijn eigenwijze eigen wijze onze samenleving. Hij maakt ons duidelijk hoe vastgesleten ons denkpatroon kan zijn en laat ons door zijn humor de boel enorm relativeren. Zijn vlotte korte stukjes vergroten de menselijke eigenaardigheden en verkleinen daarmee onze dagelijkse zorgen. In een bijzondere mix van humor, gevatheid en een zekere ernst weet Blankert ons te prikkelen om anders over dingen na te denken. Een genot om te lezen, zeker voor wie behoefte heeft aan de nodige relativering in de drukte van alledag.