Kiezen met opties

Kiezen

Ik krijg vaak telefoon en mailtjes van mensen die zich aan het oriënteren zijn op een NLP opleiding. En ze vertellen me dat het soms moeilijk is om de juiste opleiding te kiezen. Er is zoveel aanbod, in tijden, locaties, inhoud, invalshoeken, het duizelt mensen soms. En ik snap dat. Als ik alleen al kijk naar ons NLP aanbod, dan is het inderdaad soms moeilijk om te kiezen. Dus vandaar een kort blogje van mij over KIEZEN.

Opties

Kiezen impliceert dat je keuze hebt. En dat er dus verschillende opties zijn, diverse scenario’s. Iedere opties heeft andere gevolgen, effecten, kosten, voordelen en nadelen.

Er zijn mensen die dat heel fijn vinden, die kunnen lekker nadenken als ze veel verschillen mogelijkheden en opties hebben. Sterker nog, vaak bedenken deze mensen nog meer scenario’s. Ze hebben dan al de mogelijkheden van een NLP avondopleiding en een dagopleiding bedacht, en gaan ook nog bedenken dat ze NLP in buitenland kunnen doen, of online, of een jaarlopleiding, of …. Het brein draait dan op volle toeren, er ontstaan allemaal mogelijkheden.

En deze denkstijl geeft mensen een fijn gevoel; er zijn mogelijkheden, volop ideeën, brainstormsessies. Denken in opties brengt energie en kansen met zich mee.

Uitstelgedrag

Het nadeel van deze denkstijl is dat ‘uitstelgedrag’ op de loer ligt. Want ja, er zijn zoveel keuzes, dat het moeilijk is om te kiezen. Dus stellen we het kiezen tussen deze opties uit, en brainstormen we nog wat langer. In de hoop dat er nog een beter idee op-plopt, nog een andere manier gevonden wordt.

Voorbeeld uit de praktijk

Stel je twijfelt; de erkende NLP dagopleiding (12 dagen) starten of de praktische avondopleiding (6 avonden).

Logisch dat je twijfelt, het zijn beide super toffe keuzes. Je kan niet verkeerd kiezen. De erkende opleiding zal op vele onderdelen in je leven verrijkend werken, je rustiger maken, je meer laten genieten en meer bereiken. De avondopleiding is lekker buiten werktijd om, duurt niet zo lang, en toch bereik je in 6 avonden de kern van NLP.

Kiezen met opties

Ik ben een voorstander van kiezen met opties. Want dan kan ik makkelijker een keuze maken. Die keuze is dan definities, tot dat ik tot een ander inzicht of idee kom. Dus ik hou ruimte om elk  moment mijn keuze te veranderen, te switchen, mijn besluit te herzien.

Dat wil niet zeggen dat ik dat steeds doe. Ik kies, en volg het scenario wat daarbij past. Maar alleen al het idee dat ik nog van gedachte zou mogen veranderen, vind ik heerlijk.

Elke keuze die je maakt voelt dan als de beste keuze. Op basis van de informatie die je op dit moment hebt, nu, kies je de beste optie eruit. Eenmaal gekozen, krijg je nieuwe informatie. En dan kan het zomaar zijn dat je opnieuw een keuze maakt. Doorgaan of van pad veranderen?

Als ik kijk naar hoe ik dat in mijn werk doe, dan herken ik dit meteen. Stel dat iemand twijfelt of ze de avondopleiding willen doen of de dagopleiding, dan zou ik zeggen; Wanneer je start met de avondopleiding en je denk; jeetje, ik wil meer! Dan kun je instappen in de dagopleiding.

Flexibel of wiebelig

Wanneer je je aanpast aan de kennis, ervaring en wensen die jij vandaag hebt, dan zou ik dat ‘flexibel’ willen noemen. En dat kan betekenen dat je denkt; ‘die keuze van gisteren, was niet handig’.

Een NEE van gisteren kan vandaag een JA! zijn.

Ook dat is kiezen. Komt dit dan niet ‘wiebelig’ over? Ik zeg: nee, zolang je weet waarom je van keuze verandert is dat niet wiebelig. Let wel op; verwoord de nieuwe keuze aan jezelf (!) en aan de ander.

 

Don’t hesitate, communicate

Groeten Heidi

Meer weten over de NLP avondopleiding?

NLP avondopleiding start juni 2019